TRANSPORT

Osiguranje robe u prijevozu

 

Mogu─çnost nastanka odre─Ĺene ┼ítete na robi tijekom prijevoza je sve ve─ça. Duga putovanja, premje┼ítanje i slaganje tereta, lo┼íe vrijeme i ostale prirodne nepogode mogu dovesti do o┼íte─çenja, kra─Ĺe dijela ili cijele po┼íiljke. Robu mo┼żete za┼ítiti od ovih rizika zaklju─Źivanjem nekoliko vrsta osiguravaju─çih pokri─ça.

Euroherc u svojoj ponudi ima dvije osnovne vrste ugovora o transportnom osiguranju:

 

  • Pojedina─Źni ugovori, kojima se osiguravaju pojedine, ugovorom to─Źno odre─Ĺene, po┼íiljke robe koje se prevoze na odre─Ĺenoj relaciji. U tu svrhu ugovor ili polica osiguranja sadr┼żi podatke o robi, osiguranu relaciju, prijevozno sredstvo, po─Źetak putovanja i dr. U me─Ĺunarodnom transportu jednom ugovorenom vrijedno┼í─çu redovito se osim vrijednosti robe osiguravaju i tro┼íak vozarine, osiguranja i drugi tro┼íkovi. Osiguravatelj na temelju podataka dobivenih ponudom procjenjuje rizik i odre─Ĺuje premiju osiguranja. Ugovor se sklapa prije po─Źetka putovanja. Za svako sklopljeno osiguranje izdaje se posebna polica osiguranja.

 

 • Op─çi (generalni) ugovori, kojima se osigurava ve─çi broj po┼íiljaka koje se uzastopce otpremaju i koje su u ugovoru ozna─Źene samo u op─çim crtama. Na primjer, ugovorom se mogu osigurati sve po┼íiljke osiguranika: koje se prevoze u odre─Ĺenom razdoblju; na odre─Ĺenoj relaciji; odre─Ĺenim prijevoznim sredstvom i sl.

Teret u me─Ĺunarodnom prijevozu (Me─Ĺunarodni kargo)

pomorski, rije─Źni, zrakoplovni i kopneni (cestovni i ┼żeljezni─Źki)┬á

Pod me─Ĺunarodnim prijevozom smatra se prijevoz po┼íiljki kojima je mjesto otpreme ili uputno mjesto izvan teritorija Bosne i Hercegovine, ili koje prati me─Ĺunarodna prijevozna isprava ili carinski dokumenti.

Tijekom transporta u me─Ĺunarodnom prijevozu robu mo┼żete osigurati od “svih rizika”, u obliku “pro┼íirenog pokri─ça” ili samo od “osnovnih rizika”.

Osiguranje robe u prijevozu pokriva gubitak i/ili o┼íte─çenje robe do kojega do─Ĺe tijekom prijevoza zbog prometne nezgode prijevoznoga sredstva, elementarne nepogode, po┼żara ili eksplozije, neisporuke cijelih koleta, kra─Ĺe (djelomi─Źne ili potpune), manipulativnih o┼íte─çenja, pokisnu─ça i dr.

U kargo osiguranju visina premije ponajprije ovisi o vrsti robe, relaciji prijevoza, vrijednosti robe i vrsti prijevoznoga sredstva.

Teret u doma─çem prijevozu (Doma─çi kargo)

pomorski, rije─Źni, zrakoplovni i kopneni (cestovni i ┼żeljezni─Źki)

 

Rije─Ź je o osiguranju robe kojoj su polazno i odredi┼íno mjesto unutar granica Bosne i Hercegovine.
Transport robe u doma─çem prijevozu mo┼że se osigurati od “svih rizika” u obliku “pro┼íirenog pokri─ça” ili samo od “osnovnih rizika”.

Pod domaćim prijevozom smatra se prijevoz pošiljki kojima je mjesto otpreme i uputno mjesto na teritoriju Bosne i Hercegovine ili koje prati domaća prijevozna isprava.

Vrste pokri─ça kod osiguranja robe u pomorskom prijevozu

 

A - Svi rizici

Kupljeno vozilo (novo ili rabljeno) vlasnik dovozi u stanicu za tehni─Źki pregled vozila (u daljnjem tekstu: STP).

Prilikom registracije vozila, STP ─çe osim tehni─Źkog pregleda vozila obaviti i administrativne pripremne radnje.

Da bi STP obavila sve pripremne radnje prije kona─Źne registracije vozila, vlasnik mora:

 • predo─Źiti dokaz o vlasni┼ítvu vozila (ra─Źun, ovjereni kupoprodajni ugovor, carinsku deklaraciju i sl.)
 • platiti propisane obveze:
  • polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti
  • godi┼ínje naknade za registraciju vozila (putarine, takse)
 • posjedovati dokaz o tehni─Źkoj ispravnosti vozila ovjeren od STP-a na zapisniku o prethodno obavljenom redovnom tehni─Źkom pregledu vozila
 • predo─Źiti osobnu iskaznicu

Nakon svih obavljenih radnji u STP-u, vlasnika vozila se upu─çuje sa popunjenom dokumentacijom u nadle┼żnu policijsku upravu/postaju, koja ─çe provesti postupak provjere svih unesenih podataka, a potom izvr┼íiti izdavanje i ovjeru prometne dokumentacije, sticker naljepnice i registarskih plo─Źica, ─Źime se postupak registracije vozila smatra okon─Źanim.

NAPOMENA:
Policu obveznog osiguranja koja je jedan od preduvjeta za uredno obavljanje registracije mogu─çe je ugovoriti:

 • na STP-u na kojem obavljamo registraciju ili
 • na bilo kojem prodajnom mjestu osiguravatelja

B - Osnovni rizici

Prometne nezgode, na┼żalost, dio su na┼íe svakodnevice…

U najve─çem broju slu─Źajeva posljedice su manje ili ve─çe ┼ítete na vozilima – iako se na ┼żalost doga─Ĺa i velik broj prometnih nezgoda sa daleko te┼żim posljedicama za voza─Źe, suputnike ili sudionike.

U slu─Źaju da se dogodi i VamaÔÇŽ
Nakon prometne nezgode o─Źekuju se mnogobrojni problemi pa nam je ┼żelja u takvoj situaciji, barem u dijelu koji je vezan za du┼żnost postupanja sudionika prometne nesre─çe. Nudimo Vam i nekoliko korisnih savjeta i uputa o tome ┼íto treba poduzeti da biste na ┼íto jednostavniji na─Źin ostvarili pravo na naknadu ┼ítete.

 

Du┼żnosti u slu─Źaju prometne nezgode
Osoba koja se zatekne ili nai─Ĺe na mjesto prometne nezgode u kojoj ima ozlije─Ĺenih osoba du┼żna je ukazati pomo─ç ozlije─Ĺenim osobama.

 

Ako je nastala manja materijalna šteta
Potrebno je odmah ukloniti vozila sa kolnika, omogu─çiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvje┼í─çe o nezgodi(link) ili na drugi na─Źin razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.

Ukoliko Vam drugi sudionik prometne nezgode odbije dati osobne podatke, odnosno podatke o vozilu, ili napusti mjesto prometne nezgode, u slu─Źaju opre─Źnih mi┼íljenja glede krivnje, u slu─Źaju sudara sa neregistriranim vozilom, sa vozilom inozemne registracije, u slu─Źaju alkoholiziranosti voza─Źa, vo┼żnje bez voza─Źke dozvole i sli─Źno – preporu─Źamo Vam da o prometnoj nezgodi obavijestite policiju koja ─çe iza─çi na mjesto prometne nesre─çe.

 

Ukoliko je netko izgubio ┼żivot ili je ozlije─Ĺen, te u slu─Źaju ve─çe materijalne ┼ítete
Potrebno je pozvati lije─Źnika, ostati na mjestu prometne nezgode, sa tim ┼íto se mo┼żete privremeno udaljiti samo radi pru┼żanja pomo─çi ozlije─Ĺenim osobama, ili ako Vam je samom potrebna lije─Źni─Źka pomo─ç. Poduzmite sve potrebne mjere kako bi se otklonile nove opasnosti, te omogu─çio normalan tijek prometa. Pobrinite se da se ne mijenja stanje na mjestu nezgode i da se sa─Źuvaju postoje─çi tragovi. Upalite sve pokaziva─Źe smjera te postavite sigurnosni trokut (najmanje 50m od mjesta prometne nezgode).

O prometnoj nezgodi obavijestite najbli┼żu policijsku upravu ili policijsku postaju.

C - Osnovni rizici

Vozila sa BiH registarskim plo─Źicama
U slu─Źaju sudara sa vozilom BiH registracijskih oznaka Va┼í od┼ítetni zahtjev podnosite dru┼ítvu za osiguranje kod kojega je osoba odgovorna za nezgodu (┼ítetnik) osigurana od automobilske odgovornosti. Zahtjev podnosite sjedi┼ítu dru┼ítva ili podru┼żnici koja je izdala policu osiguranja (adresa podru┼żnice naj─Źe┼í─çe se nalazi na polici osiguranja ┼ítetnika), a mo┼żete i podru┼żnici toga dru┼ítva ukoliko postoji u mjestu Va┼íeg prebivali┼íta. Uobi─Źajeno je da se od┼ítetni zahtjev podnosi na posebnom obrascu kojeg mo┼żete dobiti u svakom dru┼ítvu za osiguranje.

Dru┼ítvo za osiguranje kojem ste podnijeli od┼ítetni zahtjev obavit ─çe procjenu ┼ítete na Va┼íem vozilu, nakon ─Źega mo┼żete pristupiti otklanjanju ┼ítete, popravkom ili na neki drugi na─Źina zavisno o vrsti ┼ítete (djelomi─Źna/totalna).
Vozila sa inozemnim registarskim plo─Źicama
Ukoliko je prometnu nezgodu skrivio voza─Ź vozila inozemne registracije sudionici su du┼żni postupati na jednak na─Źin kao da se radi o doma─çem vozilu, osim ┼íto od voza─Źa inozemnog vozila treba zatra┼żiti kopiju njegove zelene karte, a ukoliko voza─Ź nije u posjedu kopije, svakako se pobrinite da ju dobijete jer ─çe Vam upravo taj dokument olak┼íati bar onaj po─Źetni postupak utvr─Ĺivanja nadle┼żnog osiguravatelja. Ova isprava je klju─Źni dokument temeljem kojeg ostvarujete pravo na naknadu ┼ítete, pogotovo ako strani sudionik dolazi iz neke od zemalja koja nije ─Źlanica Europske unije.

O┼íte─çena osoba svoj zahtjev za naknadu ┼ítete podnosi Birou zelene karte BiH. Budu─çi da Biro nema vlastitu slu┼żbu za obradu me─Ĺunarodnih ┼íteta, tu je svoju ovlast prenio na ─Źlanice tj. osiguravateljna dru┼ítva koja se bave poslovima obveznog osiguranja automobilske odgovornosti. To zna─Źi da od┼ítetni zahtjev mo┼żete podnijeti i izravno osiguravateljnom dru┼ítvu koje ─çe Vas informirati o daljnjem tijeku postupka.

Neosigurana motorna vozila
Ako je tre─ça osoba pretrpila ┼ítetu nastalu uporabom neosiguranog vozila, od┼ítetni zahtjev mo┼że podnijeti Za┼ítitnom fondu, ili jednom od dru┼ítava za osiguranje koje ─çe ga zaprimiti te proslijediti na rje┼íavanje Za┼ítitnom fondu. U ve─çini slu─Źajeva dru┼ítvo za osiguranje ─çe od┼ítetni zahtjev rije┼íiti samostalno uz prethodno dobivenu suglasnost Za┼ítitnog fonda.
Takva ┼íteta ispla─çuje se na teret Za┼ítitnog fonda, koji se puni sredstvima osiguravatelja razmjerno ostvarenoj premiji u obveznim osiguranjima u prethodnoj godini. Me─Ĺutim, Za┼ítitni fond ima pravo regresa ispla─çenog iznosa naknade, uve─çanog za kamate i tro┼íkove od osobe odgovorne za ┼ítetu.

Nepoznata motorna vozila
Ako je treća osoba pretrpjela nematerijalnu štetu , nastalu uporabom nepoznatog vozila, odštetni zahtjev podnosi Zaštitnom fondu koji ima obvezu dati naknadu samo kod šteta zbog smrti i tjelesnih povreda.

Ukoliko se naknadno prona─Ĺe vozilo ─Źijom je uporabom nanesena ┼íteta te se utvrdi odgovorni osiguravatelj, Za┼ítitni fond ima pravo na naknadu od odgovorne osobe odnosno od odgovornog osiguravatelja, i to ispla─çenog iznosa ┼ítete, kamata i tro┼íkova.

Motorna vozila pripadnika vojske
U slu─Źaju prometne nezgode sa vozilom Oru┼żanih snaga BiH, Va┼í od┼ítetni zahtjev podnosite Ministarstvu obrane BiH.

  Vrste pokri─ça kod osiguranja robe u kopnenom, ┼żeljezni─Źkom i zra─Źnom prijevozu

   

  A - Svi rizici

  Osiguranjem su pokriveni svi rizici fizi─Źkog gubitka ili o┼íte─çenja osiguranog predmeta, osim ┼íteta isklju─Źenih iz osiguranja prema odredbama klauzula.

  B - Osnovni rizici

  Pro┼íireno pokri─çe – po┼żar ili eksplozija, prometna nezgoda prijevoznog sredstva (sudar, udar, prevrnu─çe, iskliznu─çe, pad prijevoznog sredstva), potres, vulkanska erupcija, udar groma, oluja, poplava, odron, lavina i sli─Źne prirodne nepogode, razbojni┼ítvo, prodor jezerske ili rije─Źne vode u prijevozno sredstvo, kontejner ili mjesto uskladi┼ítenja za trajanja osiguranja, kra─Ĺa ili neisporuka cijelog koleta, potpuni gubitak svakog koleta nastao uslijed nezgode ili padom za vrijeme ukrcaja ili iskrcaja sa prijevoznog sredstva te tro┼íkovi spa┼íavanja osiguranika.

  C - Osnovni rizici

  Po┼żar ili eksplozija, prometna nezgoda prijevoznog sredstva (sudar, udar, prevrnu─çe, iskliznu─çe, pad prijevoznog sredstva), potres, vulkanska erupcija, udar groma, oluja, poplava, odron, lavina i sli─Źne prirodne nepogode, gubitak ili o┼íte─çenje osiguranog predmeta nastalo zbog razbojni┼ítva, te tro┼íkovi spa┼íavanja osiguranika.