ODGOVORNOST

Osiguranje od odgovornosti

Osiguranjima od odgovornosti ┼ítitite svoju imovinu u cjelini od od┼ítetnih zahtjeva tre─çih osoba. Imovina kod ovog osiguranja nije fizi─Źki osigurana, ali je osigurana od umanjenja na na─Źin da ─çe osiguravaju─çe dru┼ítvo umjesto Vas nadoknaditi ┼ítetu tre─çoj osobi.
Ovim osiguranjem štite svoj ekonomski interes.

Sve vrste osiguranja od odgovornosti dijelimo na:

Vo┼żnja motornim vozilom predstavlja potencijalnu opasnost, uslijed koje tre─çim osobama mo┼żemo prouzro─Źiti:

 • Izvan ugovorne odgovornosti
 • Ugovorne odgovornosti

Izvan ugovorna odgovornost je vrsta osiguranja u kojem o┼íte─çenik nije u nikakvom ugovornom odnosu s osiguranikom. Kod ovog oblika odgovornosti primjenjuje se na─Źelo objektivne odgovornosti [tj. nije nu┼żno da postoji krivnja osiguranika, ve─ç da je nastao doga─Ĺaj koji je prouzro─Źio ┼ítetu].

Ugovorna odgovornost se naziva još i profesionalnom odgovornošću. Kod ovog oblika odgovornosti obveza za naknadu štete postoji samo onda ukoliko je došlo do profesionalnog propusta osiguranika u izvršenju svojih obveza.

Osiguranje od odgovornosti

Osiguranjima od odgovornosti štitite svoju imovinu u cjelini od odštetnih zahtjeva trećih osoba.

Op─ça odgovornost

Predmet osiguranja je gra─Ĺansko-pravna izvan ugovorna odgovornost Osiguranika za ┼ítetu uslijed smrti, povrede tijela ili zdravlja, kao i o┼íte─çenja ili uni┼ítenja stvari tre─çe osobe.
Ovim osiguranjem pokrivena je odgovornost za ┼ítetu koja je nastala iz djelatnosti (zanimanja) Osiguranika, iz posjedovanja stvari, iz pravnog odnosa ili iz odre─Ĺenog svojstva kao izvora opasnosti.

Osiguranje se tako─Ĺer odnosi na odgovornost za ┼ítetu nastalu zbog:

 • pove─çanja opasnosti ili pro┼íirenja osiguranog izvora opasnosti do kojih je do┼ílo tijekom trajanja osiguranja
 • novog izvora opasnosti koji se kod Osiguranika pojavi poslije zaklju─Źenja Ugovora o osiguranju
 • kra─Ĺe ili nestanka stvari uz uvjet da su stvari smje┼ítene u zaklju─Źanim prostorijama ili ostavama
 • ┼ítete koja nije nastala ni povredom osobe ni o┼íte─çenjem, odnosno uni┼ítenjem stvari tzv.”─Źisto imovinska ┼íteta”
 • nastalu na osobama zbog zaga─Ĺivanja tla i vode

U okviru osiguranog izvora opasnosti obavljanja djelatnosti obuhva─çena je i odgovornost Osiguranika koja proistje─Źe iz:

 • kori┼ítenja, odnosno posjedovanja, zakupa ili u┼żivanja; zemlji┼íta, zgrada i prostorija, koje se isklju─Źivo koriste za potrebe osigurane djelatnosti ili zanimanja
 • kori┼ítenja objekata koji isklju─Źivo slu┼że djelatnicima Osiguranika (kao npr.: restorana, poduze─ça, kupali┼íta, odmarali┼íta, sportskih igrali┼íta i sl.)
 • uporabe dizala (liftova) namijenjenih za prijevoz osoba i tereta
 • uporabe bicikla bez motora za potrebe osigurane djelatnosti
 • uskladi┼ítenja materijala za lo┼żenje i pogonsko isklju─Źivo koristi za obavljanje osigurane djelatnosti ili zanimanja
 • kra─Ĺe ili nestanka stvari za osobnu uporabu Osiguranikovih djelatnika uz uvjet da su stvari smje┼ítene u zaklju─Źanim prostorijama ili zaklju─Źanim ostavama
 • djelatnosti Osiguranika kao investitora i/ili izvo─Ĺa─Źa gra─Ĺevinskih i monta┼żnih radova
 • iz posjedovanja gara┼ża, koje se nalaze na, odnosno uz ili u osiguranim nekretninama, ukoliko se ne radi o gara┼żi za iznajmljivanje uz naknadu ili o hotelskoj gara┼żi
 • iz posjedovanja javnih gara┼ża

Vrlo va┼żno je za┼ítititi se od mogu─çih budu─çih financijskih izdataka i obveza, koje se ne mogu uvijek predvidjeti, a mogu dose─çi visoke iznose. Tvrtka svojim poslovanjem mo┼że ugroziti zdravlje, no i o┼ítetiti materijalnu imovinu drugih osoba. Iako, nenamjerno, ona ─çe biti obvezna isplatiti odre─Ĺenu naknadu za prouzro─Źenu ┼ítetu prema tre─çim osobama (kriterij objektivne odgovornosti).

─îak i samo posjedovanje odre─Ĺene imovine mo┼że predstavljati ovakav rizik. Ukoliko sa zgrade do─Ĺe do pada predmeta ili dijelova zgrade na prolaznike, ┼íeta─Źe ili materijalne stvari tre─çih. U slu─Źaju ┼ítete, o┼íte─çenome za ┼ítetu odgovara vlasnik.

Upravo od ovakvih nepredvidivih izdataka moguće se zaštiti ugovaranjem police osiguranja od opće odgovornosti prema trećim osobama.
Osiguranjem su obuhva─çeni osigurani slu─Źajevi nastali na podru─Źju Bosne i Hercegovine u ugovorenom vremenskom razdoblju.

Osiguranje od odgovornosti odvjetnika

Predmet osiguranja je odgovornost odvjetnika za ┼ítetu koju obavljanjem odvjetni┼ítva prouzro─Źi tre─çim osobama, dok se osiguranim slu─Źajem smatra svaki pojedina─Źno odre─Ĺen propu┼íteni oblik pravne za┼ítite ili u─Źinjena pogre┼íka kojima se tre─çim osobama prouzro─Źi ┼íteta.

Propust ili pogreška se smatraju poznatim kad ih osiguranik sam utvrdi ili za njih dozna, a da još nije postavljen odštetni zahtjev, niti najavljen odštetni zahtjev treće osobe.

Osiguranjem je obuhva─çena i odgovornost odvjetni─Źkih vje┼żbenika, kao i ostalog osoblja, te privatna odgovornost odvjetnika izvan obavljanja djelatnosti, uz posebno ugovaranje i pla─çanje dopunske premije osiguranja.

Odvjetni┼ítvo je neovisna i samostalna djelatnost koja osigurava pru┼żanje svih oblika pravne pomo─çi fizi─Źkim i pravnim osobama u ostvarivanju i za┼ítiti njihovih prava i pravnih interesa.

Pod oblicima pravne zaštite podrazumijeva se osobito:

 • davanje pravnih savjeta
 • sastavljanje isprava (ugovora, oporuka, izjava i dr.)
 • sastavljanje tu┼żbi, ┼żalbi, prijedloga, zahtjeva, molbi, izvanrednih pravnih lijekova i drugih podnesaka
 • zastupanje stranaka

Tre─ça osoba je osoba koja nije subjekt ugovora o osiguranju, odnosno osoba ─Źija odgovornost nije pokrivena osiguranjem, kao i djelatnik osiguranika.

Svota osiguranja je gornja granica obveze osiguravatelja po jednom osiguranom slu─Źaju i ona iznosi 100.000 KM. Osiguranik mo┼że ugovoriti svotu osiguranja ve─çu od 100.000 KM.

Osiguranje od odgovornosti notara

Osiguranjem je obuhva─çena odgovornost notara, kao i ostalog osoblja (notarskog pomo─çnika, zamjenika notara, vr┼íitelja du┼żnosti notara i stru─Źnog suradnika).

Notarska slu┼żba je neovisna i samostalna djelatnost koja osigurava pru┼żanje svih oblika pravne pomo─çi fizi─Źkim i pravnim osobama u ostvarivanju i za┼ítiti njihovih prava i pravnih interesa. Notar je nadle┼żan da poduzima notarsku obradu isprava, izdaje potvrde, kao i da ovjerava potpise, rukoznake i prepise. Notar mo┼że obavljati i druge poslove koji su u skladu sa Zakonom o notarima. Notarska obrada isprava zna─Źi da je isprava u cijelosti sa─Źinjena od strane notara, u skladu sa Zakonom o notarima i time dokazuje u ispravi zapisane izjave, koje su stranke dale pred notarom i koje su one svojim potpisom odobrile.

Pravni poslovi za ─Źiju je pravnu valjanost obvezna notarska obrada isprava su:

 • pravni poslovi o reguliranju imovinskih odnosa izme─Ĺu bra─Źnih drugova, kao i izme─Ĺu osoba koje ┼żive u vanbra─Źnoj ┼żivotnoj zajednici
 • raspolaganje imovinom maloljetnih i poslovno nesposobnih osoba
 • pravni poslovi kojima se obe─çava neka ─Źinidba kao poklon, s tim ┼íto se u ovom slu─Źaju
 • nedostatak notarske forme nadomje┼íta izvr┼íenjem obe─çane ─Źinidbe
 • pravni poslovi ─Źiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasni┼ítva ili drugih stvarnih prava na nekretninama
 • osniva─Źki akti privrednih dru┼ítava i utvr─Ĺivanje njihovih statuta, kao i svaka promjena statuta

Svota osiguranja je gornja granica obveze osiguravatelja po jednom osiguranom slu─Źaju i ona iznosi 250.000 KM. Osiguranik mo┼że ugovoriti svotu osiguranja ve─çu od 250.000 KM.

Odgovornost sudskih vještaka

Predmet osiguranja je odgovornost vje┼ítaka za ┼ítetu koju obavljanjem poslova vje┼íta─Źenja pri─Źini tre─çim osobama.

Vje┼íta─Źenje je neovisna i samostalna djelatnost koja osigurava pru┼żanje svih oblika stru─Źne pomo─çi fizi─Źkim i pravnim osobama u ostvarivanju i za┼ítiti njihovih prava i pravnih interesa iz domena struke vje┼ítaka.

Ovim osiguranjem su obuhva─çene ┼ítete od odgovornosti za propuste ili pogre┼íke u obavljanju djelatnosti u slu─Źaju nepo┼ítivanja zadanih rokova koji su mu utvr─Ĺeni za izvr┼íenje poslova vje┼íta─Źenja, bez opravdanog razloga, kao i kada ne po┼ítuje sud i stranke, ne preuzima dodijeljene mu predmete ili kada na njegov rad ima drugih ozbiljnih prigovora ili kada ne postupi sukladno ─Źl.15 Zakona o vje┼ítacima.

Svota osiguranja je gornja granica obveze osiguravatelja po jednom osiguranom slu─Źaju i ona iznosi 30.000 KM. Osiguranik mo┼że ugovoriti svotu osiguranja ve─çu od 30.000 KM.

Odgovornost vlasnika/korisnika zra─Źnih letjelica

Izvanugovorna odgovornost prema tre─çima

Ukoliko je ugovoreno pokriće za odgovornost prema trećima prema ovim uvjetima i plaćena je dodatna premija, osiguravatelj će nadoknaditi štetu trećim osobama za:

 • smrt ili tjelesne ozljede te naru┼íavanja zdravlja
 • gubitak ili o┼íte─çenje materijalnih stvar

a koju uzrokuje zrakoplov u letu, osobe, stvari koje su ispale, ili su izba─Źene iz zrakoplova u letu, izuzev ako se doka┼że da zrakoplov u letu, osobe ili stvari koje su ispale, tj. koje su izba─Źene iz zrakoplova u letu nisu bile uzrok ┼ítete.

Osiguranje po ovim uvjetima odnosi i na ┼ítetu koja je uzrokovana samim prolaskom zrakoplova kroz zra─Źni prostor (npr. ┼íteta uzrokovana zvukom, probijanjem zvu─Źnog zida i sl.).

Odgovornost prema putnicima

Osiguranjem dobrovoljne odgovornosti prema putnicima osiguravatelj će nadoknaditi štetu koja nastane osobama koji su putnici u osiguranom zrakoplovu i to za:

 • smrt ili tjelesne ozljede te naru┼íavanja zdravlja
 • gubitak ili o┼íte─çenje materijalnih stvari i predmeta koje putnici nose sa sobom ili se nalaze u zrakoplovu (ru─Źna ili predana prtljaga putnika)

U slu─Źaju gubitka ili o┼íte─çenja stvari vrijednost se stvari odre─Ĺuje prema tr┼żi┼ínoj cijeni stvari iste vrste, koli─Źine i svojstava u mjestu i u vrijeme predaje osiguraniku.
Osiguranjem se nadokna─Ĺuje i ┼íteta umanjenja vrijednosti o┼íte─çene stvari.
Zajedni─Źki limit pokri─ça odgovornost prema putnicima i prema tre─çim osobama
Limit pokri─ça (iznos osiguranja) iz police osiguranja predstavlja najvi┼íi iznos obveze osiguravatelja po jednom ┼ítetnom doga─Ĺaju, neovisno o broju o┼íte─çenika. Agregatni limit predstavlja gornju granicu obveze osiguravatelja za sve ┼ítete doga─Ĺaje i o┼íte─çenike u trajanju police osiguranja.

Odgovornost prema posadi zrakoplova (leta─Źko i kabinsko osoblje)

Posada (leta─Źka i kabinska) zrakoplova su osobe koje je operator zrakoplova odredio za obavljanje odre─Ĺenih poslova u zrakoplovu tijekom vremena letenja i smatraju se osiguranim na zajedni─Źki limit, osim ako se u polici ne navede druga─Źije.

 • Kabinska posada ÔÇô ─Źlanovi posade zrakoplova (ali nisu ─Źlanovi leta─Źke posade) koji obavljaju poslove ┼íto im ih, u interesu sigurnosti ukrcanih putnika, odredi operator ili zapovjednik zrakoplova.
 • Leta─Źka posada ÔÇô ─Źlanovi posade zrakoplova koji posjeduju odgovaraju─çu dozvolu za upravljanje zrakoplovom ili obavljanje drugih poslova u vezi s upravljanjem zrakoplovom tijekom vremena letenja.

Odgovornost vozara za robu primljenu na prijevoz u cestovnom prometu

Predmet osiguranja je gra─Ĺansko-pravna osiguranikova odgovornost kao vozara za dokazan potpun ili djelimi─Źan fizi─Źki gubitak ili uni┼ítenje stvari stvarno preuzetih na prijevoz u opsegu i uz pokri─ça odre─Ĺeno odredbama Uvjeta.

Smatra se da su stvari stvarno preuzete na prijevoz samo ako se isto mo┼że dokazati odgovaraju─çom osiguranikovom ispravom ili ugovorom. Pokri─çe zaklju─Źeno za osiguranje odgovornosti vozara u me─Ĺunarodnom prijevozu automatizmom pokriva i odgovornost vozara u doma─çem prijevozu.

Ugovaratelj mo┼że sam odabrati iznos osiguranja (limit pokri─ça), a postoji i zakonska mogu─çnost ograni─Źenja prijevoznikove odgovornosti sukladno doma─çem zakonu i me─Ĺunarodnim konvencijama (CMR).
Visina premije za ovo osiguranje ovisi o limitu pokri─ça, broju vozila, nosivosti vozila i da li je pokri─çe samo u doma─çem ili u doma─çem i u me─Ĺunarodnom prijevozu.
Policom nije pokrivena odgovornost prijevoznika za štete na pošiljkama koje su njegovo vlasništvo.